Chimichurry - universalus padažas - marinatas

Chimichurry - universalus padažas - marinatas

Chimichurri (tariama – chimičūri) – iš pradžių sunkiai ištariamas ir suprantamas žodis. Tačiau kartą pabandžius, net jei neištari ir nesupranti, norisi naudoti dar ir dar kartą. Chimichurri yra padažas – marinatas kilęs iš Pietų Amerikos, labiausiai siejamas su Argentina ir Urugvajumi. Nors niekas tiksliai nežino kada jis atsirado, ar kas jį sukūrė, tai tik dar labiau skatina kurti apie jį legendas ir jį naudoti.

Viena versija teigia, kad pavadinimas kilo iš netinkamai ištarto anglų mėsos pirklio vardo, greičiausiai Jimmy Curry arba Jimmy McCurry. Dar vienas versija teigia, kad pavadinimas atsirado, kai po 1806 metų nepavykusios britų invazijos į Rio de la Plata, dalis anglų pateko į nelaisvę ir nelaisvėje maišydami anglų, ispanų ir vietinių kalbų kalbų žodžius reikalavo duoti jiems maisto davinius. Tuo tarpu maisto istorikai mano, kad šis padažas – marinatas kilo iš Argentinos ir Urugvajaus lygumose klajojusių gauchų, tam tikro Šiaurės Amerikos kaubojų atitikmens, kurie šį padažą naudojo prie ant laužo keptos mėsos. Ir tai tikrai ne visos versijos.

Chimichurri tarptautiniu mastu išpopuliarėjo praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje, kai pasirodė keliose Šiaurės Amerikos grilintojų receptų knygose ir grilintojų bendruomenė jį atrado ir išplatino visame pasaulyje.

Vieno ir teisingo recepto nėra ir jis skiriasi priklausomai nuo vietovės, nuo šeimos tradicijų ir pan. Dažniausiai šiam padažui naudojamos smulkiai smulkintos petražolės, traiškytas arba smulkiai pjaustytas česnakas, raudonėlis ir actas. Kitos dalys varijuoja labai įvairiai. Dar būna žalias ir raudononas chimichury padažas.

Pasidalinsiu vienu labai man patikusiu chimichurry receptu.

 

Receptas

Chimichurry padažui marinatui reikės:

  • 1 smulkiai pjaustyto laiškinio svogūno su visais laiškais. Jei neturite, tinka ir nedidelis paprastas svogūnas.
  • 3-4 skiltelės česnako, traiškyto arba smulkiai kapoto
  • 1/2 puodelio raudono vyno acto (puodelis yra maždaug 200 ml)
  • 1 arbatinis šaukštelis stambios kristalinės druskos
  • 1/2 puodelio smulkiai pjaustytos kalendros lapų
  • 1/4 puodelio smulkiai pjaustytos petražolės lapų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai raudonėlio
  • 3/4 puodelio alyvuogių aliejaus
  • (pasirinktinai, nebūtina) 1 smulkiai pjaustyvas jelapeno arba chilly pipiriukas

 

Paruošimas: 

  1. Visus prieskonius susmulkinkite.
  2. Sudėkite svogūną, česnaką, pipirą, druską ir actą. Leiskite 10 minučių pastovėti.
  3. Sudėkite kalendras, petražoles ir raudonėlį. Viską užpilkite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
  4. Šaldytuve šį padažą be vargo galima laikyti 4 savaites.

  

Naudojimas

  1. Naudokite kaip padažą prie keptos mėsos: jautienos, kiaulienos, vištienos. Taip pat tinka ir žuviai.
  2. Naudokite kaip marinatą mėsai. Įtrinkite Jūsų norimą mėsos gabalą ar mėsos kepsnius chimicurry ir leiskite pastovėti vėsiai kelias valandas. Naudojant recepte nurodytus kiekius, padažo marinato turėtų užtekti sumarinuoti 2-3 kg mėsos.
  • Prenumeruok ir laimėk

    Naujienlaiškio užsakymas

    Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite 5 % nuolaidą pirmam krepšeliui (nuolaidos kodą gausite el. paštu).

    www.grill-on.lt komanda karts nuo karto atsiųs Jums naujienlaiškį, kuriame rasite informaciją apie prekių naujienas, akcijas ir atrakcijas.