Maisto rūkymas – tai maisto produktų apdorojimas, kai maisto produktas yra veikiamas dūmais. Toks apdorojimas maistui suteikia specifinių savybių dėl ko maistas įgauna naujų skoninių savybių, taip pat išrūkytas ilgiau išlaiko savo maistines savybes.
Dar iki šiol pamenu, kaip senelis kiekvienais metais po kiaulės pjovimo kimšdavo dešras ir jas kartu su kiaulės kumpiais rūkydavo rūkykloje. Kumpiai ir dešros po viso proceso buvo sukabinami namo palėpėje ir dar ilgai ilgai kabėdavo, kol vienas po kito buvo pasismaguriaujant suvalgomi. O senelės skilandis būdavo nepakartojamo skonio.
Bet tai buvo gūdžiais 80-aisiais, kai parduotuvėse trūko maisto, o rūkytos dešros galėjai gauti nebent iš po prekystalio arba atskirai už visai kitą kainą pas parduotuvės vedėją nuošaliame sandėliuke.
Šiais laikais maisto netrūksta, o ir pasirinkimas labai platus, todėl mažai kas pats užsiima maisto rūkymu. Ir galbūt be reikalo, nes namuose paties rūkytas maistas turi ne vieną privalumą, kurių svarbiausias yra natūralumas.
Retai parduotuvėje rasite tikras malkas naudojant išrūkytų mėsos gaminių, greičiau tai bus tik dūmų skonio ir įvairių konservantų pagalba išrūkyti mėsos gaminiai, o ir valgomi jie bus nelabai ilgai.
Tuo tarpu patys naudodami rūkyklas galite pasiruošti ne tik įvairiausių greitai paruošiamų rūkytų mėsos, paukštienos ar žuvies gaminių, bet ir ilgo naudojimo dešrų, kumpių ar skilandžių.